BAHAN-BAHANNYA
Seekor ayam, potong saiz sederhana
2 batang serai, dititik
1 keping asam gelugor
2 helai daun salam
1 camca besar gula melaka
Garam secukup rasa
Air secukupnya
BAHAN KISAR HALUS
8 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
3 biji buah keras
1 biji cili hijau
1 camca besar ketumbar
1/2 camca teh jintan kasar
1/2 camca teh jintan halus
sedikit kunyit hidup
CARA MEMBUATNYA
Ayam dibuang kulit, cuci bersih dan toskan.
Panaskan minyak dalam kuali,
tumis bahan kisar hingga naik baunya,
masukkan serai dan daun salam
kacau rata dan masukkan ayam.
Gaul rata dan biar ayam kecut sedikit.
Tuang air secukupnya (anggaran tenggelam ayam).
Biar mendidih.
Masukkan asam gelugor dan juga gula merah serta garam.
Masak dengan api sederhana hingga kering.
No comments:
Post a Comment